Empiirium -- Peeter Marveti kodulehe päis. Aga mis on empiirium?

[ PEAKIRI ] [ RESUME ]

[ Uniprint ]

[ Komala ] [ Monitorid ] [ Skannerid ] [ Testimised ] [ Acrobat ]

[ VANAD ]

The Rapidly Changing
Face of Computing (RCFoC)
14. aprill 1997 — “The Knowledge Age Frontier”
(ingliskeelse originaali leiad
siit)

Üks äärmiselt asjalik lugemine on The Rapidly Changing Face of Computing, lühemalt RCFoC, mida paneb kord nädalas kokku selline mees nagu Jeffrey R. Harrow, Senior Consulting Engineer, Corporate Strategy & Technology, Digital Equipment Corporation. RCFoC on äärmiselt mõnus lugemine, igati vaba kommertsist ja sealsele mandrile omasest pidevast naeratamisest. Teemad on kuumad, lingid juures -- no mis sa hing veel ihaldad. RCFoC'i saab tellida endale e-postiga, aga seda võib ka lihtsalt webi peal lugeda, aadressiks http://www.digital.com/info/rcfoc/. Alljärgnev lühitõlge on lubatud kiidetud autori poolt (temapoolne byline ja ingliskeelne viide on dokumendi lõpus), ja jõudu mööda kavatsen ma seda ettevõtmist jätkata ka tulevikus. Poolehoiuavaldused minu ettevõtmisele paluks võimalust mööda aadressil pets@goodwin.ee -- tahaks nagu tagasisidet saada, muidu ei viitsi eriti asja vedada...

Infoajastu eesliinil

Tegelikult on kogu Infoajastu üks lahing eesliinil. Me oleme olukorras, kus nagu 28. märtsi Chronicle of Higher Education ütleb, “Aeg mis kulub (toote) loomiseks on pikem kui aeg, mis kulub selle iganemiseks” ("The time to (product) acquisition is longer than the time to obsolescence", Fuchs’i seadus, Ira Fuchs, arvutite ja infotehnoloogia viitysepresident, Princeton University). Ja olukorras, kus “Kõige olulisemad rakendused on need, mida ei suudeta ennustada” (Mike Roberts, viitsepresident, Educom). Reegleid kirjutatakse päevast päeva ümber, et suund ikka Infoajastu suunas näitaks. [ tuleb meelde partei peajoon, millest ei tohtinud kõrvale kalduda, küll võis aga põhijoont kallutada ühes või teises suunas – p.m. ]

Võrreldes kunagiste maadevallutustega on aga tee Infoajastusse märksa mugavam, ning selles suunas ei liigu sugugi ainult arvuti-firmad. Ian Angel, professor London’i School of Economics and Political Science’is, arvab näiteks et õige varsti muutub panganduspiirkonnaks kosmos. 21. veebruari Florida Banker’is pakub Angel, et “Kosmos on ainus ‘neutraalne pind’ mille üle riigid ei oma jursdiktsiooni”. Nii et andes oma raha orbiidil tiirleva ATM’i hoolde saad säilitada oma raha kindlalt, anonüümselt ja väljaspool mistahes valitsuse käeulatust.

Maapeale tagasi tulles tasub aga mainida, et tegelikult on digitaalsest pangadusest juba täna võimalik tulu lõigata, sest ülekanded on läinud odavamaks ja üsna lihtne peaks olema kasutada oma PC abil mõnda maksuvabal maal asuvat panka (http://www.digital.com/rcfoc/961209.htm#Information_And_Communications) või kasutada börsil investeeringutega mängimiseks nimelt sulle meeldivat brokerfirmat, asugu ta või teiselpool maakera (kus juhtumisi maksetingimused paremad on).

“Nüüd see tuli!”

Internet Explorer versioon 4 on nüüd kõigile proovida. IEV4 ühendab sinu Win95 desktop’i ja Web’i, ja see võib murda senised barjäärid meie ja info vahel (ja samas luua palju uusi. Kujutage ette abivajavat kasutajat, kellelt service-mees küsib, et kus siis on see fail, ja saab vastuseks, et “minu töölaual” – nii see pasitab, aga fail ise asub juhtumisi näiteks Bulgaarias).

IEV4’sse on integreeritud ka push-tehnoloogia, ehk võimalus võtta vastu võrgus transleeritavat infot (mis ei pruugi muidugi alati võrgu koormusele hästi mõjuda, nagu leiab näiteks Optimal Networks – “... peaaegu viiendik võrgukoormusest tuleneb push-tehnoloogiatest”, http://www.optimal.com/PR/press12.htm).

Ja kindlasti hoiatus IEV4 proovijatele – see on siiski mõeldud “arendajatele ja infotehnoloogia proffidele”, mis tähendab et bug’e leiab sealt päris kindlasti (MS soovitab seda mitte installeerida oma põhi-töömasinale – äärmiselt hea soovitus muideks). Vaatamata hoiatustele oli aga eelmisel nädalal MS www-lehele pihtasaamine kohati üsna võimatu.

Igal juhul maksab aga tutvuda sellega, mida siis asjatundjad arvavad, näiteks MS pakub viitasid kommentaridele http://www.microsoft.com/ie/ie40/read.htm, ühe ülevaate leiab näiteks http://www.news.com/News/Item/0,4,9499,00.html?nd – ja need pole kindlasti ainsad kohad [ vaata oma lemmik-www-allikasse, küll leiad – p.m. ]. Ja kui sa ikkagi otsustad ise järgi proovida, siis http://www.microsoft.com/ie/ie40/ on koht, kust leiab [ panen siia kohe ka Eesti mirrori aadressi, kui mõni ette satub – p.m. ].

Iganädalane protsessorilõik

9. aprilli Computer Reseller News’i teatel on Intel nüüd avalikult välja näidanud oma plaanid 64-bitise Merced-protsessori suunas liikumisel (http://www.techweb.com/wire/news/apr/0409grove.html), andes märku et seda on oodata 1998 lõpus või 1999 alguses (tõsi, Inteli www-lehelt on mingit road-map’i veel asjatu otsida).

Samal üritusel (Compaq’i Innovate-konverentsil) demonstreeris Andy Grove ka 233MHz Pentium II protsessoriga (sarnaneb Pentium Pro’le, lisatud MMX) Sun’i Network Computer’it (NC), prototüüpi 449MHz Pentium II’st ja kahe 300MHz Pentium II’ga masinat. 266 MHz Pentium II peaks massitoodangusse jõudma mais...

Jääme siis ootama järgmist nädalat.

Digital TV

[ seda pikemat juttu ei tõlgi, soovitan lugeda originaalis – annab kerge ettekujutuse sellest, mida DTV andma hakkab – p.m. ]

MS WebTV

WebTV (http://www.webtv.net/pc/wisit.shtml) oli firma, tooteks seade, mis muudab su teleka umbes $329 eest www-brauseriks. Täna on juba õigem öelda “Microsoft WebTV”, sest MS nõustus selle firma eest maksma $425 miljonit... (http://www.microsoft.com/corpinfo/press/1997/Apr97/WEBTVpr.htm)

Mis see meile tulevikus toob, on raske hinnata. Microsoft’i Senior Vice President Craig Mundie vihjas, et tulevased WebTV’d saavad kasutama Windows CE operatsioonisüsteemi. Nii liituvad TV ja Windows – lihtne, kas pole?

Samas on aga Microsoft ka Inteliga kokku leppinud, kuidas kokku viia PC ja TV ilma WebTV abita, tulemuse nimi on “PC98” ehk spetsifikatsioon järgmise aasta PC-arvuti jaoks, mis oleks lihtne kasutada ning tooks www-kasutuse elutuppa televiisori peale. “Telekasse” kuuluksid 200MHz või kiirem Pentium MMX, TV-tüüner, DVD-mängija, ja kiire FireWire (IEEE 1394) liides lisaseadmete jaoks, lisaks veel a USB (Universal Serial Bus) liides aeglasemate lisaseadmete jaoks. Loe lähemalt http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/CN040897.HTM.

Ja kuhu siis internet teel on...

[ Jeffrey toob viidad hulgale statistikale ja analüüsidele, mis pakuvad pilku lähitulevikku. Kuna see osa koosneb põhiliselt numbritest, siis ei hakka seda hetkel tõlkima – p.m. ]

“Firmad, kellele see saabub ootamatult, lõpetavad oma eksistentsi”

Kes on mõned aastad tagasi programmeerimisega tegelenud, mäletavad kindlasti iga hinna eest mälumahu kokkuhoidmist. Üks selline kokkuhoiukoht oli ka aastanumber – mõelda vaid, iga 1980 lihtsalt 80’ga asendamine säästab meile kaks märki!

Kunagi oli see kõik väga vajalik, aga nüüd ripuvad need ratsid mõõgana meie pea kohal – loe näiteks 4. aprilli Reuters’i artiklit http://www.news.com/News/Item/0,4,9406,00.html?nd – on äärmiselt suur tõenäosus, et aastal 2000 suur hulk maailmas elu ülal hoidvatest rakendustest toimimast keeldub. Lühendatult Y2000 probleemina tuntud sündmuse ennestamiseks kulutatakse lähiaastatel 300-600 MILJARDIT DOLLARIT! Näiteks võiks tuua ka, et USA kaitseministeerium ei kuluta (harilikult) 1,1 miljardit mõne probleemiks mitte oleva küsimusega maadlemiseks.

Aasta 2000 tuhat võib puudutada keda iganes meist, nii et parem on valmistuda ja lugeda, näiteks http://www.digital.com/year2000/sbustate.htm ja http://www.digital.com/year2000/ [ ning miks ka mitte http://www.y2000.org/ – p.m. ]


These are locally excerpted and translated sections from "The Rapidly Changing Face of Computing," a weekly technology journal providing insight, analysis and commentary on contemporary computing and the technologies that drive it. The RCFoC is written by Jeffrey R. Harrow (harrow@mail.dec.com), a Senior Consulting Engineer for the Corporate Strategy & Technology Group of Digital Equipment Corporation.

A more extensive version of this discussion, as well as other discussions around the innovations and trends of contemporary computing - "The Rapidly Changing Face of Computing" -- can be found on the Web at http://www.digital.com/info/rcfoc/. You can also sign up for free automatic Email delivery of the RCFoC at http://www.digital.com/subscription. The RCFoC is published as a service of, but not necessarily reflecting the opinions of, Digital Equipment Corporation. All rights reserved.

 

(c) 1996, 97, 98 Peeter Marvet ja Goodwin. All Rights Reserved. Viimased uuendused 27-05-1997 21:47.
Kõik siin web' is leiduvad failid on meie teada vabaks levitamiseks lubatud või on meil asjakohane luba; kõikide tekstis mainitud kaubamärkide kuulumist nende omanikele tunnistame. All mentioned brand and product names are trademarks, registered trademarks or service marks of their respective holders.
Kasutajatel lubatud siin web'is leiduvast teha 1 (üks) väljatrükk isiklikuks tarbeks; muudel puhkudel (kasutamine koolituseks jms) küsib viisakas inimene kirjalikku luba Peeter Marvet'ilt (
pets@goodwin.ee).