Empiirium -- Peeter Marveti kodulehe päis. Aga mis on empiirium?

[ PEAKIRI ] [ RESUME ]

[ Uniprint ]

[ Komala ] [ Monitorid ] [ Skannerid ] [ Testimised ] [ Acrobat ]

[ VANAD ]

The Rapidly Changing
Face of Computing (RCFoC)
7. aprill 1997 — “Building A New World”
(ingliskeelse originaali leiad
siit)

Üks äärmiselt asjalik lugemine on The Rapidly Changing Face of Computing, lühemalt RCFoC, mida paneb kord nädalas kokku selline mees nagu Jeffrey R. Harrow, Senior Consulting Engineer, Corporate Strategy & Technology, Digital Equipment Corporation. RCFoC on äärmiselt mõnus lugemine, igati vaba kommertsist ja sealsele mandrile omasest pidevast naeratamisest. Teemad on kuumad, lingid juures -- no mis sa hing veel ihaldad. RCFoC'i saab tellida endale e-postiga, aga seda võib ka lihtsalt webi peal lugeda, aadressiks http://www.digital.com/info/rcfoc/.

Jätkamaks alustatut järgmise RCFoC'i lühikokkuvõte-tõlge. Selle avaldamine on seejuures igati heaks kiidetud autori poolt (temapoolne byline ja ingliskeelne viide on dokumendi lõpus), ja jõudu mööda kavatsen ma seda ettevõtmist jätkata ka tulevikus. Poolehoiuavaldused minu ettevõtmisele paluks võimalust mööda aadressil pets@goodwin.ee -- tahaks nagu tagasisidet saada, muidu ei viitsi eriti asja vedada...

RCFoC Radio

RCFoC on saadaval ka audio-kujul, loomulikult ingliskeelsena, nii et kes ei viitsi lugemisega aega raisata võib seda ka kuulata – lisaväärtuseks seejuures võimalus õppida kuulama ingliskeelset teksti, mis vähemalt minu jaoks märksa raskem on kui lugemine. "RCFoC Radio" on kuulda ka firewall’i taga, ja isegi 14.4k modemiga – proovi järgi http://www.digital.com/rcfoc/audio/rcfoc_radio.htm

Eelmise numbri täinenduseks

Eelmisel nädalal jäi eestikeelses versioonis viitamata lõik "The Web and I" (http://www.digital.com/rcfoc/970331.htm#The_Web_and), sest selle aluseks olnud World Wide Web Consortium’i artikkel oli nähtav ainult W3C liikmetele. Sedapuhku, tänu W3C Sally Khudairi’ile ja autoritele Rohit Khare’ile and Ian Jacobs’ile, võib igaüks seda lugeda. Nii et sellest, mis toimub siis, kui sa klikid mõnda hüperlinki, ning mida tõotab http/1.1 protokoll (ja kuidas see aitab kaasa tänase interneti mitte-eriti-vastuvõetava kiiruse probleemi parandamisele), loe http://www.w3.org/pub/WWW/Protocols/NL-PerfNote.html [ – ja kellele see lihtne jutt piisav ei ole, leiab lõpust viite märksa põhjalikumale analüüsile, kus on täpselt näha, kui palju erineb http/1.0 http/1.1-st – p.m. ]

Mõni MILJARD!?!?!?

Paarsada megahertsi pole nagu enam märkimistväärt kiirus, Intel’i 200 MHz 32-bitine, ja Digitali 533 MHz 64-bitine Alpha on saanud laiatarbe-protsessoriteks.

Aga iga nädal toob midagi uut, ja sedapuhku on tegemist järjekordse planeedi kiireima üldotstarbelise protsessoriga, Digital'i Alpha 21164 sagedusel 600 MHz (http://www.digital.com/semiconductor/dsc-21164.html)! (tulemused? 18 SPECint95 ja 27 SPECfp95, võrdluseks võiks tuua 200 MHz Pentium Pro 8.09 ja 6.7 -- http://www.news.com/News/Item/0,4,9245,00.html?nd). Lugedes kokku vanad head “tehted sekundis” oleks tulemuseks aga 2,4 miljardit...

Jah, aga ka mõniKÜMMEND miljardit tehet on selle aasta laiatarbe-kasutaja sihikul. Nvidia Corp. kavatseb nimelt aasta lõpupoole tuua reaalaja-3D ka keskmise kasutaja ulatusse [ tõsi, mitte küll iseseisva protsessorina, vaid 3D-kiirendina, liites oma teadmised Intel'i Accelerated Graphics Port (AGP) ja Pentium II tehnoloogiatega -- p.m. ]. Jen-Hsun Huang Nvidia’st ütleb, et sihiks on “arvutil loodud reaalsus toomine laiatarbeturule” (http://www.nvidia.com/corporate/AGP24Mar97.html).

20 miljardit tehet sekundis võib muuta üsna palju meie senist suhtumist arvutitesse – ja see on kõigest 1997, mida oodata aga järgmisest aastast? Või aastast 2000?

Veel kord internetist ja telefonist

Eelmisel nädalal oli juttu sellest, kuidas Global Link kavatseb kasutada internetti telefonikõnede ühendamiseks ja sellega hindu 90% alla lüüa. Ja oletuseks oli, et see paneb suured tegijad pisikesele Global Link’ile takistusi tegema.

Tuleb aga tunnistada, et ka suured tegijad on samal teel. Lucent Technologies (ex-AT&T) pakub suurtele telekom’idele nagu MCI, GTE, ja France Telecom oma Internet Telephony Server SP’d, mille ülesandeks ongi nimelt telefonikõnede suunamine üle interneti. Lucent ütleb: “meie uus aplikatsioonidel baseeruv platvorm ühendab tavalise telefonivõrgu pakett-andmesidevõrkudega. Sellega lubab ta telefonist-telefoni, faksist-faksi, ning varsti ka arvutist-telefoni ja telefonist-arvutisse ühendusi üle interneti”. Loe lähemalt http://www.lucent.com/netsys/news/netsyspr.html.

Ja kui sa peaksid juhutmisi kartma, et see kõik võib ju interneti tugivõrgu hoopis ära ummistada, siis ka sellel alal on tulemas üht-teist põnevat. Hetkel on tavalise linnadevahelise optilise kaabli läbilaskeks 2,5 gigabitti sekundis (sama läbilaskega kaabel on muideks ka Eesti ja Venemaa vahel), aga tehnoloogiaga mis kannab nime Wavelength Division Multiplexing (WDM, mitmed “eri värvi” andmevood läbivad sama optilist kiudu) saab nüüd sama kaabli läbilaskevõimet tõsta kuni 10Gbit/s. Huvi asja vastu olla suur, sest kui näiteks uus 480-miiline kaabel Omaha (Nebraska) ja Cheyenne’i (Wyoming) vahel maksaks $109mil, siis senise kaabli upgrade WDM tehnoloogia abil, näiteks Ciena, Inc.’ilt (http://www.ciena.com), mis suurendaks läbilaskevõimet 16 korda,. (kuni 40 Gbut/) – maksaks vaid $17mil.

Ja sellega muidugi asi ei lõpe. Lucent on näidanud, kui femtosekund-laser suudab WDM tehnoloogia abil 206 andmekanalit samaaegselt üle ühe ( http://www.lucent.com/press/0297/970217.blb.html). Sihiks on üks TERABIT sekundis ühe kiu kohta... Geniaalsed inimesed ei väsi põikpäiselt otsimast möödapääsu senistest veendumustest.

Taevane side

Aga lisaks fiibrile on teisigi sideviisi. Teledesic (Bill Gates'i ja Craig McCaw $9-miljardine Internet In The Sky projekt) sai hiljuti FCC heakskiidu, sihiks aasta 2002, aga nagu iga hea mõte leiab seegi järgijaid. Prantsuse Alcatel Espace palub FCC nõusolekut nende $3.5 miljardit maksma mineva SkyBridge-projekti jaoks (http://www.alcatel.com/news/pressrel/alsthom/1997/pr2802uk.htm). SkyBridge tähendaks 64 LEOS (Low Earth Orbit Satellite) sattelliiti, ja tooks kiire (kuni 60 Mbit/s), broadband-teenuse kodudesse ja kontoritesse üle maakera aastaks 2001, peamiseks sihiks multimeedia-kasutus.

Siinkohal maksaks mõelda veidi sellele, kuidas infoajastu tingimustes areneb globaalne konkurents. Kõigepealt, lisaks mainitud Alcatel Espace’ile ja American Teledesic’ile (http://www.teledesic.com), on ju veel ka rahvusvahelised konsortsiumid Iridium LLC (http://www.iridium.com) ja GlobalStar (http://www.globalstar.com/). Edasi, sellise hulga pakkumise puhul peavad ka hinnad olema igati vastuvõetavad. Millest järeldub, et traditsioonilise side pakkujatel on viimane aeg tulla välja uute tehnoloogiate ja oma pakkumistega, sest muidu läheb klient “vikerkaare taha” (vrd satelliit-tv mõju kaabel-tv’le). [ jah, ja mõtle mis saab meie vaesest Eesti Telefonist, kui lõpeb kontsessioon ja näiteks Alcatel taevast 60Mb/s alla siristab? Iga maja võib nii oma senise ühis-antenni-võrgu peal hakata ostma telefoniühendust ja multimeediat kust tahes. P.M. ]

Kõne üle interneti

Ei, sedapuhku mitte neti-raadiost vms igapäevaseks saanust. Mõtleks ennast korraks hoopis pimedaks, ja katsuks arvutiga toime tulla. Kõnesüntees pole juba jupp aega enam uudiseks, aga seni kipub lahendamata olema see, kuidas “helipildiga” üle anda seda, kuidas informatsioon ikkagi ekraanil välja näeb.

T.V. Raman -- kes lisaks sellele, et ta on pime, on ka matemaatik ja programmeeria -- on proovinud Web’i lehekülgedele (mis oma kindlate lõiguformaatide tõttu on õnneks teataval määral fikseeritud kujundusega) lihtsale ettelugemisele lisada ka teatavat heli-kujundust, ning samuti “audioliseerida” (vrd visualiseerida) ka keerulisi matemaatilisi valemeid.

Aga “audioliseerimine” võib abiks olla nägijatele (nt telefoni või mobiiltelefoni abil saaks nii lasta ette lugeda kontoris ekraanil olevat [ kui kena oleks nii kasutajat abistada – kasutaja ei suuda nimelt kunagi esimesel katsel ekraanilt tema abistamiseks vajalikku infot leida ja teile edasi öelda. – p.m. ]) Loe Raman’i tegemistest http://www.sciam.com/0996issue/0996profile.html.

Web-SIM

GSM telefoni puhul on kasutaja identiteet seotud pisikese SIM-kaardiga (subscriber identity module), mis tähendab et vahetades telefoni saab lihtsalt kaasa võtta oma senise numbri (ja lisaks ka salvestatud telefoni-numbrid jms). NCI, Sun, IBM, Netscape ja Oracle on moodustanud OpenCard Framework liidu, et muuta samasugune SmartCard standardiks ka NC (Network Computer e. võrguarvuti) puhul – nii saaks kasutaja rahulikult oma töömasinat vahetades võtta kaasa oma harjumuseks saanud töökeskkonna. Lähemalt http://www.software.ibm.com/news/245e.html, ja tehnilisem ja detailiderohkem white-paper aadressil http://www.nc.com/opencard/.

KüberKool

Jeffrey leiab, et see, kui tihti tema tütar Kierstn laenab talt notebook’i viitab küberkooli-aja lähenemisele [ ja ka minu läpakal paistab referaatide-kirjutamise ajal silm peal olevat – p.m. ]. Nii et tasub vaid oodata aega, millal tugevad ja odavad sülearvutid saavad koolilaste igapäevaseks varustuseks. Juba täna on see juhtunud aga Kent’is, kus kohalik kools kulutas summa, mis vastab kaheksakordsele kütteõli aastakogusele või neljakorsele raamatu-dotatsioonile, et varustada seitsmenda klassi õpilased (ja peatselt ka kaheksanda klassi) $1800+ maksvate sülearvutitega (http://search.nytimes.com/library/cyber/week/032697laptops.html) – sest nad on veendnud, et varajane sõprus arvutiga tasub ennast kindlasti vanemates klassides ära, rääkimata muidugi sellest, kuidas mõjub see tulevikus konkurentsivõimele tööturul. [ midagi kõrvataha panemiseks ka meie Tiigrihüppele – p.m. ]

Web’i-turvalisuse teema jätkuks

Iga nädal toob midagi uut. Eelmisel nädalal oli kuum Internet Explorer, seekordne leid, mida selle avastaja Daniel Klein nimetab "a big (security) hole" (http://www5.zdnet.com/zdnn/content/inwo/0327/inwo0001.html), on aga brauserist sõltumatu ja puudutab kõiki kasutajaid. Nimelt, kui www-lehele form’i loomisel on kasutatud enamlevinud POST’i asemel GET-käsku, saab kogu teie potentsiaalselt salajane info nähtavaks järgmise külastatud www-serveri logifailis, vaatamata sellele et server, kellele te nõustusite neid andmeid eelnevalt andma, oli turvaline (https).

Microsoft teatab (http://www.microsoft.com/security/creditconc.htm), et see ei ole probleemiks POST-käsu puhul, aga samas ei tea lihtne www-kasutaja ette, kumba võimalust on kasutatud.

Web ei ole algselt olnud loodud turvalisust silmas pidades, ja tegeledes e-kaubandusega tasub olla tõsiselt ettevaatlik – aga ega kunagi ole liiga

Hey, building a New World has never been easy. But the results have always been worth it. Welcome, to the rapidly changing face of computing.

Võta kuidas tahad...

Kuidas aga mõista kutset üritusele nimega “the 8th international conference on money laundering”, mis toimub mais Hollandi Antillides, Curacaos – ja millele pääseb vaid interneti kaudu? Tegelikult peaks see olema küll konverents pankadele sellest, kuidas võidelda rahapesu VASTU, aga võttes arvesse netti ei või kunagi kindel olla, et osalejate hulgas ka vastaspoole esindajaid pole. Kui tahad oma raha-asjad igati puhtad hoida, vaata järgi http://www.oceanalaw.com/seminar/ml2toc.htm – hea võimalus rahakotis kevadist suurpuhastust teha.

Ja jälle uudiseid andmete säilitamise alal...

Täna kuulutas Future Corporation välja lahendused telepaatilise info salvestamiseks ja kasutamiseks. Sa saad võimaluse lihtsalt MÕELDA andmeid oma nabasse paigaldatud RAM-kettale...

Nojah, sedapuhku on tegemist siiski aprillinaljaga (autor Dan Kalikow), aga tänaseks on piisavalt pakutud lahendusi, mis esimesel pilgul samavõrd hullumeelsed tunduvad (näiteks BodyNet ja PAN [ – mis muideks oli IBM’i high-tech-nurk CeBIT-messil – p.m. ], loe http://www.digital.com/rcfoc/rcfoc-61111.htm#Computing_Up_Close).


These are locally excerpted and translated sections from "The Rapidly Changing Face of Computing," a weekly technology journal providing insight, analysis and commentary on contemporary computing and the technologies that drive it. The RCFoC is written by Jeffrey R. Harrow (harrow@mail.dec.com), a Senior Consulting Engineer for the Corporate Strategy & Technology Group of Digital Equipment Corporation.

A more extensive version of this discussion, as well as other discussions around the innovations and trends of contemporary computing - "The Rapidly Changing Face of Computing" -- can be found on the Web at http://www.digital.com/info/rcfoc/. You can also sign up for free automatic Email delivery of the RCFoC at http://www.digital.com/subscription. The RCFoC is published as a service of, but not necessarily reflecting the opinions of, Digital Equipment Corporation. All rights reserved.

 

(c) 1996, 97, 98 Peeter Marvet ja Goodwin. All Rights Reserved. Viimased uuendused 27-05-1997 21:47.
Kõik siin web' is leiduvad failid on meie teada vabaks levitamiseks lubatud või on meil asjakohane luba; kõikide tekstis mainitud kaubamärkide kuulumist nende omanikele tunnistame. All mentioned brand and product names are trademarks, registered trademarks or service marks of their respective holders.
Kasutajatel lubatud siin web'is leiduvast teha 1 (üks) väljatrükk isiklikuks tarbeks; muudel puhkudel (kasutamine koolituseks jms) küsib viisakas inimene kirjalikku luba Peeter Marvet'ilt (
pets@goodwin.ee).