Empiirium -- Peeter Marveti kodulehe päis. Aga mis on empiirium?

[ PEAKIRI ] [ RESUME ]

[ Uniprint ]

[ Komala ] [ Monitorid ] [ Skannerid ] [ Testimised ] [ Acrobat ]

[ VANAD ]

The Rapidly Changing
Face of Computing (RCFoC)

Suurest vaimustusest asja vastu toon siinkohal ära super-mini-kokkuvõtte mõnedest parasjagu värskeima väljaande, Don't Like the Rules? Change 'Em! (31.03.1997) teemadest. Sedapuhku on RCFoC saadaval muideks ka audiokujul, kasutades VOXware'i ToolVox Player Plugin'it -- proovi järgi http://www.digital.com/info/rcfoc/audio/970331.htm.

Siinse tõlke avaldamine on seejuures igati heaks kiidetud autori poolt (temapoolne byline ja ingliskeelne viide on dokumendi lõpus), ja jõudu mööda kavatsen ma seda ettevõtmist jätkata ka tulevikus. Poolehoiuavaldused minu ettevõtmisele paluks võimalust mööda aadressil pets@goodwin.ee -- tahaks nagu tagasisidet saada, muidu ei viitsi eriti asja vedada...

Kui sul on füüsikaseadustest siiber, siis eira neid mõnuga.

WebCam ehk interneti peale oma pilti saatev kaamera pole juba jupp aega suur uudis, samuti nagu WebCam'id, mida kasutajad saavad suunata -- kuigi sellisel puhul on asi paraku siiani olnud piiratud ühe kasutajaga. Columbia University rahvas on aga leidnud lahenduse -- nimelt vaatab nende kaamera peegelkera, ja iga kasutaja jaoks võetakse selle pealt nimelt teda huvitav jupp ja kõrvaldatakse moonutused. Proovi järgi aadressil http://bagpipe.cs.columbia.edu/Omnicam/.

Internetitelefon

Kui viimased Reuter'i uudised paika peavad (http://www.news.com/News/Item/0,4,9170,00.html), siis peaks lähemal ajal olema oodata (maailmatasemel loomulikult) rahvusvaheliste kaugekõnede hinna langemist kuni 90%. Vähemalt kavatseb USA Global Link lähema 60 päeva jooksul käivitada projekti Global Internetwork, mille järgi kasutaja valib tavalisel telefonil lihtsalt ühe spetsiaalse kaugvalimiskoodi, ja satubki üle neti marsruuditavate kõnede süsteemi. Jeffrey R. Harrow näeb sellise süsteemi ainsate ohtudena riiklikke (maksu)struktuure, kellel selline isetegevus võib mitte meeldida -- kui see aga läbi läheb, peaks olema oodata ka traditsiooniliste telefonikompaniide poolt kõva hinnalangust. Kokkuhoid kokkuhoiuks, mõtleks veidi ka sellele, mis tähendab, kui me võiksime helistada Tokyo'sse sama odavalt kui naaberkülla -- tehnoloogiline areng saaks vist suurusjärgu võrra teise tempo.

Kus on pioneerid, seal on ka rahvavaenlane põõsas

Microsoft'i Internet Expoler'i turvaauke leitakse iga nädal. Eelmise nädala tipp oli Tea Vui Huang Singapurist, kes teatas, et praktikas on äärmiselt lihtne kogu IE turvasüsteem lihtsalt välja lülitada. MS'il on loomulikult vesi ahjus, viitsepresident Brad Silverberg ise pöördub kodanike tarbijate poole ja vabandab tekitatud ebamugavuste pärast ning loeb üles tarvitusele võetud meetmed (nende hulgas Microsoft Security Advisor website). Jeffrey soovitab siinkohal muidugi minna ja vaadata Digitali pakutavaid lahendusi, mis kindlasti peaksid põõsas kükitava rahvavaenlase vastu aitama, http://www.digital.com/info/services/solutions.htm -- mina aga soovitan sealt alt kindlasti lugeda aasta 2000 kohta. Muideks, seesama 2000 on ka põhjus, miks siin web'is on igal pool aastaarv neljakohaline...

Memphis

Kuigi 80-85% kasutajatest (Forrester Research'i andmetel) kasutab endiselt Win3.1'te, leides kõige erinevamaid põhjendusi nii tegemiseks, pakub Microsoft välja infot Win95 uuema mudeli kohta, mis kannab koodnime Memphis ja mida ajakirjandus visalt Windows 98'ks kutsub. Tegelikult on see pisike edasiarendus Win95 OEM Service Release 2'st (OSR2), aga too on kättesaadav ainult PC-tootjatele ja mitte lõpptarbijale kes poodi astub. Mis siis oodata?

  • Internet Explorer 4.0 saab olema desktop'i osa (ja see asi tegelikult Memphis't tagasi hoiabki, muidu võiks tast ka Win97 saada).
  • Tugi USB ehk Universasl Serial Bus'i jaoks, samuti ka DVD ja ACPI (standard, mis lubab PC-arvutil jääda ootereziimi tukastama ja vajaduse korral kiiresti ärgata) jaoks.
  • Mõningane töökoha kaugadministreeritavus.
  • FAT32, mis lubab ka üle 2GB kõvakettaid ühe partitsioona pruukida.
  • Kuuldavasti on oodata selleks suveks ja seega ka Memphis'esse Point-to-Point-Tunnelling-Protocol'i, mis täna olemas vaid NT40 jaoks. PPTP tähendab võimalust luua turvalisi sidekanaleid üle võrgu, ehk siis laiendada teie intranetti kuhu iganes.

NC Update

... ehk pikalt juttu sellest, mis Network Computer'i osas juhtumas on.

Storage Update

Kui magnetoptiline (MO) kettaseade on seni olnud küll vastupidav aga aeglane, sest kirjutamine on nõudnud alati kahte kettaringi (kustutamine ja kirjutamine), siis 21 märtsi Computergram'i alusel on põhjust loota, et asi muutub. Sony pakub oma uue tehnoloogia, Light Intensity Modulation Direct Overwrite, tulemuseks andmeedastuskiirust 4MB/s ja keskmiseks seek-ajaks 25ms (pool kuni kolmandik varasematest seadmetest). Uued seadmed ei saa küll olema odavad, SMOF544-DW sisemine 4 MB vahemäluga variant hakkab maksma $2530...

LCD uuendustest

Hitachi on mõlenud välja lahenduse, nimeks Enhanced Hi-Addressing, kuidas muuta seni kehvemaid ja aeglasema reaktsiooniga (aga odavamid) STN-ekraane paremaks. Esimesed versioonid, reageerimisajaga 120ms, peaksid lubama vaadata videot kuni 15 kaadrit sekundis, ning sügiseks peaks jõudma ka 3 kaadrini.

Raphael, Michael ja Gabriel

... on arvutid, mis toovad Vatikan'i internetti. Alates lihavõtetest peaks lugeda olema http://www.vatican.va/, kust alustuseks on leida üle 1200 dokumendi ja paavsti kõne. Järgmise aasta jooksul peaks aga süsteem laienema ja hõlmama kogu Vatikani ajalugu ning lisaks ka kunstiväärtusi. Taevastest üksikasjadest lähemalt http://www.news.com/News/Item/0,4,9049,00.html?nd.

terv.,
-pets-


These are locally excerpted and translated sections from "The Rapidly Changing Face of Computing," a weekly technology journal providing insight, analysis and commentary on contemporary computing and the technologies that drive it. The RCFoC is written by Jeffrey R. Harrow (harrow@mail.dec.com), a Senior Consulting Engineer for the Corporate Strategy & Technology Group of Digital Equipment Corporation.

A more extensive version of this discussion, as well as other discussions around the innovations and trends of contemporary computing - "The Rapidly Changing Face of Computing" -- can be found on the Web at http://www.digital.com/info/rcfoc/. You can also sign up for free automatic Email delivery of the RCFoC at http://www.digital.com/subscription. The RCFoC is published as a service of, but not necessarily reflecting the opinions of, Digital Equipment Corporation. All rights reserved.

 

(c) 1996, 97, 98 Peeter Marvet ja Goodwin. All Rights Reserved. Viimased uuendused 27-05-1997 21:47.
Kõik siin web' is leiduvad failid on meie teada vabaks levitamiseks lubatud või on meil asjakohane luba; kõikide tekstis mainitud kaubamärkide kuulumist nende omanikele tunnistame. All mentioned brand and product names are trademarks, registered trademarks or service marks of their respective holders.
Kasutajatel lubatud siin web'is leiduvast teha 1 (üks) väljatrükk isiklikuks tarbeks; muudel puhkudel (kasutamine koolituseks jms) küsib viisakas inimene kirjalikku luba Peeter Marvet'ilt (
pets@goodwin.ee).