R2-võrgutaja 14.04.1997 kell 15.03

Uus ja parem moto: Edasi teenida ja lõugu laiutada.
[ Linnar Viik, ühes e-mail keskustelus Eesti IT arengu või arengupeetuse üle]

14.04 saade: Hiiumaa ja muu internetindus

... on tänase võrgutaja teemadeks, ja Avo “Afka” Raup ning Peeter “Pets” Marvet on jälle stuudios raadiokuulajate aega veetmas, külas sedapuhku Neeme Takis (Data Telecom / EUnet Estonia).

Seekordne Võrgutaja-kodukas on suht lühike, sest Pets on tegelenud kõvasti RCFoC'iga (loe altpoolt). Katsuge kuidagi hakkama saada.

Hiiumaa ja internet

1. aprillil avati Kärdlas, sellel laupäeval (12.04.1997) Paope külas avalik Interneti Punkt (ehk levinud lühendina @-punkt). Loe sellest teemast näiteks eelmise kolmapäeva Äripäevast, või tänasest Päevalehest.

Ja loomulikult võib lugeda ka kohapealt, s.o. Hiiumaalt:

Või veel parem, käi kohapeal isiklikult ära (info selle kohta, millega ja millal Hiiumaale saab, leiad Hiiumaa Infoserverist, pealkirjaks loomulikult Transport). Loomulikult ei mõtle ma siinkohal @-punkti külastamist, vaid ikka kogu saare kaemist. Äärmiselt sõbralik paik, ütleks selle peale Puhh.

... ning internet ja äri-elu

...ehk miks me Neeme saatesse kaasa kutsusime. Neeme pakkus eelnevalt välja sellised read oma ideedest ette-hoiatamiseks:

  • www ja elektronpost kui firma arengu kiirendaja
    - kas tähtsam on pidada sidet välismaailmaga või omavahel?
    - mida teha paberiga?
  • vahele näiteid (reisibüroode) elust
    - vananenud info maksab kätte
    - infotehnoloogiline edumaa annab eeliseid
    - maili-müük toimib, webi-müügi osakonnad tulemas

Travelnetist loe lisa www.data.ee/ee/travelnet.html, virtuaalsest laivõrgust aga www.travelnet.ee/travel_v.html.

The Rapidly Changing Face of Computing...

... on aga Petsi kätetöö, mis ootab kiitmist / laitmist -- kas tasub seda jätkata?

Totaalsed reziimid võrgus

Tegelikult oleme sellest teemast juba korra veidi rääkinud, siis kui Tupac Amaru'st juttu oli. Sedapuhku leidis Afka aga sellise aadressi, nagu http://www.kcna.co.jp -- see on Põhja-Korea uudisteagentuuri Korean Central News Agency kodu. Võib lugeda suurest juhist Kim Il Sungist ja kuidas kogu maailmas teda armastatakse. Loomulikult pole Põhja-Korea Internetis ise esindatud, pole neil vist isegi maa domeeni. Ja ega nad internetti vist taha kah, nagu teisedki totaalsed rezhiimid. Aga kusagile jaapanisse võib ju propaganda-site yles panna.

Muideks, veidi laiem üleskutse -- ehk otsiks Internetist totaalsete rezhiimide lehekülgi (Liibya, Iraak jne.) Kas neid üldse on? Mida asjast arvata?

Kuulajate vastusest:

Loe asjalikku arvutite kohta, kohalikus keeles

Tasapisi tekib võrku arvutialast lugemist, sest kirjutajad panevad seda oma kodulehele välja. Pets'i kodulehel on üht-koma-teist (Monitor, Skanner ja Komala, RCFoC), aga on ju muudki. Alljärgnev on juhuslikult pähe tulnud asukohad, oleks kena siia võimalikult palju huvitavat juurde lisada.

  • Peeter P. "wolli" Mõtsküla Kogutud Teosed
  • Margus Tammeraja / Tammerja & Co Deebet & Kreedit (ära karda nime, igati arvutijutt)
  • Tarvi Martensi Valitud artiklid
  • AstroData AstroLab on kindlasti huvitavamaid kohti, kus kohalikus keeles lugeda kohalike meeste tehtud rauakatsetustest ("Uued tooted, uued tehnoloogiad -- teste, hinnanguid ja võrdlusi" on kirjas pealehe-vidia seletuseks).

Siis on veel olemas korduma kippuvad ja juba vastatud küsimused, mis ei kvalifitseeru küll "teoste" alla, aga võiks ju siinkohal ära mainida:

Kirjutaja koduleheks ei kvalifitseeru Päevalehe temaatiline arhiiv, ka on see üsna mahukas ja sisaldab kogu EPL-arvutiteemat, aga kindlasti leiab seal palju huvitavat.

© 1996, 97 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.