R2-võrgutaja 20.01.1997 kell 15.02

Moto: TANSTAAFL ehk There Ain't Such Thing As A Free Lunch ehk Põle Olemas Siukest Asja Nigu Tasuta Lõuna (POSANTL???)

20.01 saade: Mis on juhtund aasta alguses, Vinge Wärk ja veel palju muud...

... on tänase võrgutaja peateemaks, ja Avo “Afka” Raup ning Peeter “Pets” Marvet on jälle stuudios raadiokuulajate aega veetmas.

VINGE WÄRK

Alustaks aga Vinge Wärgiga, sest see on nimelt tänasest alguse saav üritus. WWW-Wärk on kõigile kindlasti tuntud, nüüd on selle all ka hindamistabel, kus zürii ja külastajad saavad oma hinnangu anda.

Ja siia juurde kommenteeriks veel ühte asja, mis Vinge-projekti käigus mulle silma jäi. Nimelt on äärmiselt lihtne tekitada endale Java-jututuba, Parachat asja nimeks. Server maksaks 9500$, aga oma kodulehele pistetava koodijuppi, mis jututoa tekitab, saab päris tasuta. Iseenesest on ju jututuba sotsiaalne nähtus, ja seda lihtsalt kooditükiga ei tee — aga samas, kui teil on ühel päeval vaja seitse kasutajat chattima panna (ülemus tuleb ja ütleb: olgu kohe olla, meil on VAJA!) ja te ei viitsi softi hankida ja installida, on selline suvalise browseri aknas käiv chat igati mõnus lahendus, mille käivitamine võtab aega nii alla minuti, kui klikid allpool olevale lingile. Ainult palun, ärge hakake sellega veel jututubasid korraldama!

MUUD TEEMAD

Tegelikult jääb osa nendest teemadest, mis siin loetletud saavad, kahjuks ajanappusel saatest välja, aga nii on vähemalt üks koht kus see inf ja viidad kirjas on.

Ja veidi vähemtehnilist

Office 97…

… on arvatavasti viimane kontorimammut, mida me näeme. Office läheb iga korraga aina võimsamaks, keerulisemaks ja suuremaks, ning samas üha kaugemale sellest, mida tavakasutaja tahta oskab. Mina näiteks kasutan Word'i ainult kahel põhjusel - ta jagab teataval määral eestikeelset õigekirja, ning oskab öelda minu jutu pikkust tähemärkides. Muidu oleks Windows'iga tasuta kaasa tulev WordPad igati sama hea lahendus. Ja samasorti lahendusi võiks leida ka Excel'i, Access'i ja PowerPoint'i jaoks. Lisaks, hetkel kirjutan ma oma juttu WinFly'ks ristitud masinal ehk Olivetti notebook'il - mind huvitaks järelikult see, et tekstiredaktor kõikide vilede ja kellade asemel suudaks lihtsalt mitte piinata masina voolutarvet, sest klaviatuuril toksitava vastuvõtmiseks jaoks pole ju Pentium-protsessori täisvõimsust vaja. Pisikese vahemärkusena tahaks siinkohal küll mainida, et minu sisetunde kohaselt pole Olivetti-arvutile paremat voolusäästjat kui Excel '95 - miks see nii on, ei oska veel kommenteerida.

Aga mis siis saab kontoritarkvarast? Üheks lahenduseks pakutakse Java-keeles kirjutatud suht lihtsatest komponentidest koosnevaid rakendusi, mis Java-interpretaatorite leviku tõttu ei sõltuks sellest, mis sorti arvuti peal te neid pruugite. Teooria on kõva, aga kas me jõuame sellele ka praktikas järgi? Esimene suurem Java-rakendus, mille beeta-eelset versiooni saab proovida, on CorelOffice for Java (COJ).

Corel Office for JavaEsmamulje sellest on aga korraga lubav ja masendav. Asi on ju iseenesest põnev, pärast 2,5-megase zip-faili lahtipakkimist ja ühe html-faili avamist tekib meie Netscape'i- või Explorer'i-aknasse uus kasutajakeskkond, kus on oma üldised eelistused, dokumendid, rakendused - ja nurgas prügikast. Seejuures on rakendustest võimalik proovida WordPerfect'it, Quattro't ja infotööriista, ehk ühendatud kalender-märkmik-telefoniraamat- postiprogrammi. Juuresoleval pildil on näha Java-WordPerfect (kliki, tuleb suurem pilt kah), mis WordPad'ile küll funktsioonidelt tiba alla jääb, aga muidu igati olemas on.

Jättes kõrvale teadusliku väärtuse võiks asja praeguses arenguetapis küll võrrelda Inteli objekt-orienteeritud 432-protsessoriga, mida Byte peab mikroprotsessori-ajaloo suurimaks läbikukkumiseks. Algne 2,5 MB pakkub lahti 1200-ks failiks kogusuurusega 5,5 MB, kuna aga kõik failid on tibatillukesed siis minu 1-gigasel FAT-failisüsteemiga kettal võtab see krempel ruumi 55 megabaiti! Põhi-süsteem käivitub kohalikult kettalt paarikümne sekundiga, WordPad'iga võrreldav WordPerfect umbes poole minutiga (Pentium 90MHz, 32M RAM, Win95SR2, Netscape 3.01). Lisaks, rea teksti selektimine võtab umbes 4 sekundit… Ei saa nagu veel öelda, et asi oleks nigu vastupandamatult nobe ja portatiivne…

Loomulikult on see vaid pre-beeta, aga ta tekitab siiski mõningaid mõtteid tuleviku osas. Ma loodan järgmisel nädalal teha ka mõningaid serveri-teste, aga kui need 1200 faili kavatsevad rakendust leida, siis pean ma juba oma 10 kasutajaga võrgu jaoks sellise rakenduse puhul mõtlema tõsise Compaq'i ProLiant-serveri peale, mis seejuures oleks võimalust mööda testivõitja (ja mitte kohaliku kantoni iludusvõistluste osas). Ma olen nimelt pannud tähele, et vähemalt Mac-arvutite poole pealt vaadates kipub WinNT andma kehvi tulemusi nimelt siis, kui on vaja ragistada ringi hulga naeruväärselt pisikeste failidega… Ja loomulikult annab Java-interpretaatoreid arendada. Juba Netscape 4.0 beeta all tundub COJ veidi lõbusamalt käima minevat, ja eelmisest nädalast on Corel ja Netscape ka ametlikult suure sõpruse välja kuulutanud ja lubanud teineteise tooteid ostma hakata.

Mikroprotsessor 25…

… oli tegelikult detsembri Byte'i cover story. Neil on seal selle teem all aga liiga palju häid lugusid, et neid siinkohal mitte soovitada. Allpool leiab täpsemad lugemis-soovitused, räägiks siinkohal veidi 8 arvuti-prominendi vastustest järgmise kümne aasta kohta käivatele küsimustele. Prominendid on sellised nagu näiteks Marc Andreessen (Netscape Comunications Corp.), Andrew S Grove (Intel), Federico Faggin (Synaptics, kunagine Intel'i insener kes pani transistorite tasemel paika maailma esimese mikroprotsessori ehk Intel 4004)… Nende arvamused mikroprotsessori olulisusest kõiguvad vahemikus Grove'i arvamusest "ma võrdleksid mikroprotsessori leiutamist keele, mitte ratta leiutamisega" kuni Digital'i Dan Dobberpuhl'i seisukohani, et olulised leiutised olid hoopis salvestatud programme kasutav digitaalarvuti, transistor ja mintegraalskeem - "esimesed mikroprotsessorid olid nende baas-leiutiste evolutsiooni tulemus".

Millised seisukohad aga kipuvad kokku langema? 5 aasta pärast võiks personaalarvuti olla 8-10 korda tänasest kiirem (Faggin: 4 korda, W.J.Sanders / AMD: 300-700MHz), 4-8 korda enam mälu ja kõvaketast, varustatud õhukese monitoriga, saada hakkama kõnest arusaamisega, suuta hiire asemel jälgida kasutaja silmade liikumist, tulla toime kõrgetasemelise 3D-grafika ja videokonverentsiga. 10 aasta peale ei julge keegi eriti detailseks minna, näiteks Doug Engelbart pakub välja mõtte kirurgilisel teel siirdatavatest arvutitest.

Kas arvuti jääb üld-võimalustega PC-ks või muutub pigem spetsiaalrakenduste jaoks mõeldud seadmeks? Arvamused lähevad veidi lahku, aga üldiselt tundub olema kalduvus pidada laia kasutusega PC'd veel ka 5 aasta pärast üsna kindlaks liidriks. Internet? Ühine arvamus tundub minu tõlgenduses olema, et 5 aasta pärast suhtume me sellesse nagu kanalisatsiooni ja keskküttesse (sellega on probleeme agulites ja arengumaades, aga Punane Rist, UNICEF, missid ja rikkad rocki-staarid tegelevad asjaga).

Kuidas läheb Moore'i Seadusel (iga 18 kuuga mikroprotsessorite transistoride hulk ja rehkendusvõimsus kahekordistuvad)? 10-15 aastat oleks nagu kindel, optimistlikumad peavad ka 25-30 aastat võimalikuks. 10-15 aastat peetakse ka praegu mikroskeemide valmistamiseks kasutatavale tehnoloogiale jäänud elueaks, siis hakkab asi minema nanotehnoloogiate peale ja me hakkame tasapisi molekulide elu korraldama. Ja kas on arvata, et mikroskeeme võiks olla mõtekas toota hoopis kosmoses kaaluta olekus? Ei, on kõige üksmeelsem seisukoht.

Entertainment 97 PC…

… on teema, mille kohta käivale küsimusele ka eelmainitud tegelased vastust püüdsid anda. Üldiselt oldi seisukohal, et viie aasta pärast on märkimisväärses osas elutubadest kesksel kohal PC, mis näitab pilti ja kamandab kogu ülejäänud tehnikat.

Entertainment 97 PC on Microsoft'i poolt välja käidud spetsifikatsioon, kus pannakse tegelikult paika PC ehk personaalarvuti tee pere-arvutiks, mida saab rahulikult diivani pealt distants-klaviatuuriga juhtida. Alljärgnevalt viited minu nädalakommentaarile ja lugudele maailma pressis.

P55C ehk MMX-Pentium

Mis juhtub arvutitega lähema viie aasta jooksul? Tilu-lilu multimeedia on juba täna üsna laialt levinud, tulemas on aga 3D-kasutajakeskkonnad üha keerulisemaks muutuvates andmesüsteemides orienteerumiseks, videokonverentsisüsteemide pruukimine kollektiivse IQ tekitamiseks, firmasiseste telefonivõrkude asendamine arvuti-telefooniaga…

Well, kõik see tähendab seda, et arvuti peab senisest rohkem hakkama läbi pöörama infot, mida võiks nimetada multimeediaks. Ja multimeedia-info töötlemise puhul on üks oluline asi, mis eristab seda meie senistest rakendustest - tehted on väga lihtsad (liidab-lahutab, korrutab-jagab täisarve, ei miskeid siinuseid jms ujukomatehted), aga neid tuleb alati korraga teostada suurtele andmehulkadele. Seega, meil on olemas kindel vajadus tulevikus, konkreetne probleem mida lahendada, ja loomulikult soov, et asi senitehtuga kokku sobiks.

Intel tegi sellepeale P55C, multimeedia-käskudega laiendatud ehk MMX-käsustikuga Pentiumi, mida on saada 166 ja 200MHz taktsagedusele. Tulemas on aga loomulikult ka Cyrix'i nägemus asjast, ning AMD on litsentseerinud Intel'ilt MMX'i. Arvatavasti jääb aga P55C kodu-protsessoriks, sest tõsiselt töiseks kasutuseks plaanitakse ikkagi Pentium Pro'd, ja aasta lõpupoole ongi oodata MMX-käsustikuga Pro'd, koodnimega Klamath (AMD K6 peaks nimelt selle konkurendiks saama), ning veidi hiljem notebook'ide jaoks mõeldud ning jällegi MMX-võimelist Pro'd, koodnimeks Deschutes.

Loomulikult saavad laiendatud käsustikust tulu ikkagi vaid need programmid, mis neid käske ka pruukida oskavad, ja see tähendabki hetkel põhiliselt mänge ja muid kodukasutuse-programme. Vaid üksikud programmid, nagu Adobe PhotShop ja PhotoDeluxe, suutsid MMX'i kasutada - ja andsid seejuures märgatavalt häid tulemusi. PC Magazine'i testide kohaselt annab aga P55C tavalise 200MHz-Pentiumiga võrreldes 20% enam kiirust ka tavalist kontori-softi pruukides, seda põhiliselt tänu suuremale L1-vahemälule.

Tupac Amaru Revolutsiooniliikumine…

… ehk MRTA (ei, me tõesti ei räägi 2pac Amaru Shakur'ist) jõudis maailma tähelepanu keskpunkti selle tõttu, et võttis 19. detsembril Peruus pantvangi n-sada inimest, kes olid tulnud Jaapani suursaadiku juurde jõulupidu pidama (kohalik president, Fujimori, on muideks jaapanlane). Üldiselt on nende soov saada vabaks vangis viibivad võitluskaaslased, aga sinna juurde kulub igati ära sellise vähedemokraatliku maa vangalsüsteemi viletsuste kirumine ja muu rahvusvaheline lobby-töö selgitamaks, kuidas marjonettvalitsus ainult imperialistide otsesel abil on senini püsti püsinud.

Üldiselt teevad nii Jaapan kui Peruu kõik selleks, et Tupac Amaru ei saaks ajakirjandusega kohtuda ja oma laiemaid soove avalikustada. Peruu revolutsionääridega vestelnud ajakirjanikud saadetakse kas kiiremas korras oma imperialistlikule kodumaale tagasi, või antakse hoopis võimalus tutvuda lähemalt kohaliku vanglasüsteemiga.

On aga koht, kust Peruu kommunistide koht üht koma teist leida on, ja see on loomulikult internet, sest seal midagi ära keelata oleks üsna raske. Alustuseks võiks lugeda Lonely Planet'i pealt neutraalset matkainfot Peruu kohta, ja siis otsida MRTA'd terrori-rühmituste klassifikatsioonist.

Tšetšeenid

Ausalt öeldes tuli mul Peruu partisane otsides meelde ka Tšetšeeni-sõda, ja ma vaatasin natuke maailmas ringi tšetšeeni-teemalisi kodulehekülgi otsides.

CIA kodulehekülg, mis tuksi keeratud

... ja ega CIA ju enam ainus ole, see asi on nagu kombeks saanud.

ja mõned uudised sellest teemast

ja ega CIA ainus pole...

© 1996, 97 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.