R2-võrgutaja 26.05.1997 kell 15.03

Uus ja parem moto: Edasi teenida ja lõugu laiutada.
[ Linnar Viik, ühes e-mail keskustelus Eesti IT arengu või arengupeetuse üle]

26.05 saade: Andmeside Foorum ja EENet (ning selle õigetele radadele juhtimine)

... on tänase võrgutaja teemadeks, ja Peeter “Pets” Marvet on sedapuhku jälle raadiokuulajate aega veetmas, aga Avo Raup on aike (küll mitte mere-aike). Aga selle eest on külas Kaido Saarma (Eesti Arvutifirmade Assotsiatsioon), kes on muuhulgas ka Andmeside Foorum'iga üsna põhjalikult seotud.

NB! Kogu R2-programm, sealhulgas Võrgutaja, on kuulatav ka üle interneti. MicroLink OnLine on pannud püsti katselise RealAudio-serveri, ja kui te võtate vaeva laadida endale RealAudio mahamängija, siis saate meid kuulata ka üle võrgu. Teeks surveproovi poole saate peal (kasutada on 60 kanalit) -- proovime kell 15.30, mis juhtub kui kuulajad valivad RAADIO 2 LIVE!

Kõigepealt sellest, mida ajalehed kirjutavad. Alustas Äripäev, rääkis jutu ära aga pani samas ka parajalt puusse, leides kõmulise otsa seal, kust seda poleks olnud mõtet otsida (ex-ministri võimalikud seosed).

Päevaleht tõi ära vaid uudise Andmeside Foorumi moodustamise kohta.

Järgmisel päeval oli aga juba rohkem lugemist:

Ja laupäeval läks madin edasi:

FAKTID

Vaat nendest on küll veidi puudu olnud. Kui 16. mail TTÜ-s sidepäeval see teema jutuks oli (arutlusel osales ca 70 inimest), arutati põhiliselt Tiigrihüppe andmesideosa tausta ja veidi ka tehnilist absurdsust, kohal akadeemilisele majale kohaselt ka hulk akadeemilisi persoone (see ei ole sugugi arvutifirmade klann!).

Vaataks kõigepealt seda, mida arvab endast Andmeside Foorum, ja eriti seda, mis on selle eesmärgid.

Ja siis läheks veidi tehnilisemaks. Kuna protesti tekitav ettevõtmine, mille jaoks pole küll õiget projekti ja tasuvusuuringut olemas (küll aga 11,4 miljonit maksumaksja krooni) -- kogu Eestit kattev ATM-võrk, suure kiirusega ühendused koolidess --, oleks võrreldav Eestisse Haridusministeeriumi kulul mitte ainult bussitehase, vaid ka senist dubleeriva teedevõrgu rajamisega, siis siinkohal ka pilt, mis näitab täna juba olemasolevat võrku. Küsimus laiale ringile -- mis te arvate, mis lähe maksma selle dubleerimine, kusjuures ärge unustage, et lisaks võrgu rajamisele on vaja seda ka hallata...

JA IGAKORDNE RUBRIIK:
Loe asjalikku arvutite kohta, kohalikus keeles

Tasapisi tekib võrku arvutialast lugemist, sest kirjutajad panevad seda oma kodulehele välja. Pets'i kodulehel on üht-koma-teist (Monitor, Skanner ja Komala, RCFoC), aga on ju muudki. Alljärgnev on juhuslikult pähe tulnud asukohad, oleks kena siia võimalikult palju huvitavat juurde lisada.

Siis on veel olemas korduma kippuvad ja juba vastatud küsimused, mis ei kvalifitseeru küll "teoste" alla, aga võiks ju siinkohal ära mainida:

Kirjutaja koduleheks ei kvalifitseeru Päevalehe temaatiline arhiiv, ka on see üsna mahukas ja sisaldab kogu EPL-arvutiteemat, aga kindlasti leiab seal palju huvitavat.

© 1996, 97 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.