R2-võrgutaja 31.03.1997 kell 15.03

Uus ja parem moto: Edasi teenida ja lõugu laiutada.
[ Linnar Viik, ühes e-mail keskustelus Eesti IT arengu või arnegupeetuse üle]

31.03 saade: Ise-surevad www-kujundajad, veidi laiemalt kultustest, easter-egg'idest ja MicroSoft'i teatest lükata edasi Memphis'e valmimine.

... on tänase võrgutaja teemadeks, ja Avo “Afka” Raup ning Peeter “Pets” Marvet on jälle stuudios raadiokuulajate aega veetmas.

Heaven's Gate / Higher Source ja 39 surnud www-kujundajat

Võrgu peal leiab Heaven's Gate / Higher Source loo kohta äärmiselt ohtralt infot. Tegelikult polekski vahest mõtet neid linke siin välja tuua -- tee sõrm märjaks, vaata kust tuul puhub, ja löö mõne sinust sellesse kaarde jääva infoagentuuri (v.a. kohalikud) aadress browserisse ja asu lugema. ZDNet'il/Yahoo'l on olemas isegi tabel (Top Heaven's Gate News Sites), kus hinnatakse reedeõhtuse seisuga, kui hästi üks või teine agentuur teemat valgustab -- ning sealt samast leiab ka ühe Heaven's Gate mirror'i, sest originaalweb (http://www.heavensgate.com) on äärmiselt hõivatud isegi praegu, pühapäeva õhtul. Siia juurde maksab vahest lisada, et nende www-firma kodu, http://www.highersource.com on kindlasti kah busy, nii et selle asemel võiks proovida näiteks http://www.cris.com/~font.

Kindlasti tasuks ära käia http://www.highersource.org'is, seda võiks nimetada paroodialeheks, aga kindlasti leiab sealt (lisaks mõlema ülalmainitud lehekülje mirroritele) diskussiooni selle üle, et tegelikult on see üks suur meedialärm (39 tarbijat ja potentsiaalset klienti sai hukka!).

Alustaks vahest üldinfost, aga üldiselt läheb iga sellise lehekülje tagant kindlasti edasi ka analüüsi- ja taustinfo-puu.

Üht-teist taustaks

Easter-egg's

Easter egg on programmi peidetud 'kiiks', tervitus loojatelt.

Microsoft ja Memphis

Microsofti aktsiad kukkusid - kui teatati et Memphis ("Windows 97") sel aastal EI tule, vaid alles jargmisel aastal.

Flat Rate Kills!

USA interneti providerid on pettunud oma katses pakkuda internetti standardhinnaga $19.95 - flat rate per month. Esimesena tegi seda Netcom ja nyyd nad ütlevad, et 3% netizenidest kasutas ara 30% kogu nende võrgu ressurssidest. Üritatakse välja mõelda uusi maksmise strateegiaid.

Ja üks kiri sellel teemal (saadetud Eesti Unix'i Pruukijate Seltsi posti-listi, siin avaldatud autori nõusolekul):

Subject: valiskanalid ja flat fee
To: eups@ut.ee
Date: Mon, 24 Mar 97 8:11:30 EET
From: Neeme Takis
neeme@estravel.ee

lubatagu veel kord tagasi tulla yhe vana teema juurde - valiskanalid, nende kvaliteet, liiklusmahu maksustamine voi flat fee.

data telecom viis martsis labi rea teste, ostes selleks tegelikud kasutajakontod pohiliste konkurentide (kommertsinterneti pakkujate) juurde. haarati koik OMA valiskanali omanikud, lisaks veel MLonline ja infonet. testiti modemyhendust, fikseeritud kiirusel 28800 (et mitte erineva suurema-kiiruse-tehnoloogiaga mitte segadust tekitada). moodeti nii valismaalt faililaadimise kiirust kui vaba modemi kattesaadavust. mootmised olid osaliselt automatiseeritud, tulemused keskmistati.

testitulemused <http://www.eunet.ee/test/> naitavad, et valiskanali laiuse numbriline suurus ei naita veel midagi, kui kogu systeem ei ole oigetel alustel (kvaliteedile orienteeritult) yles ehitatud. miks muidu on nii, et eesti koige LAIEMA VALISKANALI omanik pakub koige VILETSAMAT SIDET.

mina kahtlustan igatahes, et siin ON midagi pistmist ka sellega, et kogu eunet'i systeemis EI KASUTATA flat fee pohimottel toimuvat arveldamist. kui ikka raha tuleb megabaitide pealt, siis tuleb neid megabaite ka pakkuda. kui aga onnetu unineti klient kasutab "2 MB Internetti", kas ta saab siis ameerikasse natukenegi kiiremini, kui 28800 (voi ka 9600) modemiga?

ok, ka lahim konkurent estpak data arveldab flat fee alusel? kuid vahe suureneb, kui 28800 bps asemel 115 voi 128k yhendust testida. kui kitsaskoht oleks modemis, oleks ju koik graafikutulbad yhepikkused.

julgen seega ennustada, et interneti kasutamise pideva intensiivistumisega seoses vaheneb iga kuuga see toenaosus, et moni flat fee kasutaja parima kvaliteediga side pakkuja tiitli endale saaks. pigem tekib tarbitud teenusemahu mootjaid juurde.

neeme takis

Loe asjalikku arvutite kohta, kohalikus keeles

Tasapisi tekib võrku arvutialast lugemist, sest kirjutajad panevad seda oma kodulehele välja. Pets'i kodulehel on üht-koma-teist (Monitor, Skanner ja Komala), aga on ju muudki. Alljärgnev on juhuslikult pähe tulnud asukohad, oleks kena siia võimalikult palju huvitavat juurde lisada.

Siis on veel olemas korduma kippuvad ja juba vastatud küsimused, mis ei kvalifitseeru küll "teoste" alla, aga võiks ju siinkohal ära mainida:

Kirjutaja koduleheks ei kvalifitseeru Päevalehe temaatiline arhiiv, ka on see üsna mahukas ja sisaldab kogu EPL-arvutiteemat, aga kindlasti leiab seal palju huvitavat.

© 1996, 97 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.