R2-võrgutaja 28.10.1996 kell 15.15

Internet longab mõlemat jalga...

... on tänase võrgutaja peateemaks, ja Avo “Afka” Raup, Taavi Talvik ning Peeter “Pets” Marvet on need kes ei saa jätta oma arvamust enda teada. Eelmise nädala Anchordesk'is rääkis sellest Jesse Berst, aga teema pole sugugi uus – Jesse poolt viidatavad artiklid pärinevad muideks augustikuust, ja Avo leidis samal teemal kirjutatud jutte ka möödunud sügisest.

Pets vastab küsimusele ‘millal siis kõik kokku kukub’, et tema meelest juba ongi – eelmise aastaga võrreldes vähemalt – aga see ei tähenda loomulikult seda, et asi enam hullemaks ei saaks minna. Internet on küll tehtud nii, et see võiks vastu pidada tuumapommiplahvatusele, kuid demagoogilise ... vabandust ... demograafilise plahvatuse vastu on ta kaitsetu. TANSTAAFL ehk There Ain't Such Think As A Free Lunch ehk Põle Olemas Siukest Asja Nigu Tasuta Lõuna (POSANT?) on Robert A. Heinlein’i raamatutes Kuu-inimeste lipukiri, ja noorem vend kes üritab üle neti tasuta kaugekõnesid pidada on kindalsti ära teeninud õppetunni teemal “Kuidas Luukas Õlut Teeb”.

Taavi selgitab, millises kurvas olukorras on internetti püsti hoidev tehnika ehk marsruuterid (või routerid). Kujutage ette, kui teile iga hetke järel helistataks ja teatakas, et praegu on kõige parem Lätti helistada koodiga 8-00371, hetke pärast aga soovitatakse katsetada mõne konkureeriva telefonikompanii kaugekõnet ehk näiteks 9-00371. Just sellises olukorras peavad töötama routerid, kes hoiavad üleval hetkel umbes 60MB-suurust (muideks 4-8 korda enam kui keskmisel kontoriarvutil mälu ehk RAM'i on) routingu-tabelit ja üritavad omavahel suheldes seda ajaga kursis hoida ja pidevalt teada, kuidas on kõige otsem tee Lätti, Singapuri või Ameerikasse helistamiseks.

Afka on lugenud sellisest asjast nagu Internet-2, mis tähendaks kommertsi ja hariduse lahutamist, sest arvatavasti on ärimehele kiirus veidi olulisem kui üliõpilasele. Taavi vastab talle, et on tegemisel on ka Internet-6 (täpsemalt IPv6), mis peaks kah võimaldama quality of service’i tellimist.

Mida aga võiks juba täna ära teha?

  • Paljudel on NetScape’i default-koduleheküljeks home.netscape.com, mis tähendab igal browser’i-käivitusel info pumpamist Ameerikast (muide ei NetScape ega Microsoft luba nende lehekülgi puhverdada ehk cache’da, sest neile koledal kombel meeldivad suured hit-rate’id). Paneks sinna midagi paremat, näiteks oma firma kodulehe (vahest on siis suurem tõenäosus, et see ka aeg-ajalt uuendatud saab), või ehitaks hoopis intraneti ja tekitaks nimekirja teha olevatest asjadest.
  • Proxy ja cache ja mirror — kindlasti kasutage maailmaga suhtlemisel Eestis asuvaid vahepuhvreid ning pärige enne Nuuskurilt järgi, ega teid huvitavat faili juba Eestis saada pole. (Kas sinul on NetScape’is Options/Network Preferences menüü all näidatud proxy-server, mille kaudu sa maailma kammid?)
  • Pildid — enamus infot sisaldavatest www-site’idest kannatavad pruukida ka siis, kui pilte igal tingimusel ja iga ilmaga kohale ei tõmmata. Muideks, Afka väitel umbes kolmandik Ameerika internetikasutajatest teeb nii.

Saate kõrvale lugemiseks võiks pakkuda järgmisi linke (arvestage muidugi sellega, et päevane ühendus Ameerikaga pole just kiita, nii et kui ei õnnestu, siis proovige õhtul uuesti):

Jesse Berst'i reedene Bers Alert: Prepare for an Internet Slowdown
Inter@ctive Week: Internet Bottelnecks Part 1 ja Part 2

© 1996 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.