R2-võrgutaja 09.12.1996 kell 15.02

Moto: TANSTAAFL ehk There Ain't Such Thing As A Free Lunch ehk Põle Olemas Siukest Asja Nigu Tasuta Lõuna (POSANTL???)

Kõigepealt, vana lugemist...

MS Office on üks paremaid rahalehmi MS'ile, ja samas on see ka üks hullemaid probleeme. Kellel meist juba ei oleks tekstieditori, ja kes meist ei arvaks, et meil on pakutavatest feature’itest igati villand. MS on teinud tõsised ümberkorraldused tipptasemel, eesmärgiga hoida sammu kontoritarkvara-turuga. Loe lähemalt...

09.12 saade: Microsoft ja muud loomad...

... on tänase võrgutaja peateemaks, ja Avo “Afka” Raup ning Peeter “Pets” Marvet on jälle stuudios raadiokuulajate aega veetmas. Plaanitavad teemad Windows CE, Microsoft ja browserisõda, kuidas telefonikõnet üle neti routida (ja kas see meie jaoks ka raha tagasi võiks tuua). Lisaks seda, mida Pets kuulis Microsofti briifingul Pariisis (näiteks, et Encarta-entsüklopeedia erikeelsed variandid pole sugugi lihtsalt tõlked, vaid et alati on püütud neid kohalikku kultuuireripärasse sobitada — milline jututeema andis loomulikult hea võimaluse pärida, et mida Microsoft teha plaanib, et tulevikus enam “sugust” ja “naljapäev” ei korduks).

Sõnavara? CE sobib hästi handheld-PC’de jaoks. Mina nimetan neid pisiarvutiteks, siis on rõõmu kui palju kui need PC- ehk piisii-arvutitega sassi lähevad.

Ja saate alguses sai Kuutsemäe-reklaamist rääkides lubatud, et ma lisan siia lehele veel viite ühele mail-loop’i jutule Byte’is. See oli aprillikuu Byte, rubriigiks Byte Web Project ja lugu ise E-Mail Adventures. Kahjuks ei õnnestunud meil Afkaga saate lõpuks läbi lugeda posti, nii et me ei teagi kas meile selgitati Kuutsemäe-lugu lähemalt või mitte. Kui selgitati, siis panen selle kindlasti siia välja...

Aga alustuseks, “veidi” lugemist.

Jesse Berst sõitleb Microsoftiga, viimane olla palganud maailma kõlupäiseimad advokaadid koostama litsentsilepinguid, kus muuhulgas seisab, et Microsofti tooteid tohib kasutada ainult MS-operatsioonisüsteemidega. Aga nagu MS’l niigi anti-trust-probleeme vähe oleks!

Microsoft tuli Comdex'il välja Windows CE ülikergekaalu-operatsioonisüsteemiga. Mis see on, milleks see on? Protsessoritootjate hulgas, mille jaoks CE on porditud või portimisel, leiab pea kõike peale Inteli — Hitachi, Nec, Philips, tulemas Motorola ja ARM. Lühidalt, tegemist on külmkapi-operatsioonisüsteemiga, mis hakkab aga jooksma ka võimsamate tosterite peal.

Voice over net — ei, me ei mõtle cooltalk’i või muud sellist “helista tasuta vanaemale Ameerikasse” softi. Mõned võrgumanagerid arvavad, et tõesti võiks olla kasulik pruukida olemasolevaid võrguühendusi selleks, et üle nende telefonikõnesid marsruutides ohtralt raha kokku hoida.

... ja kui te juba korra Data Communication’si web’i läksite, lugega ka gigabitisest Ethernetist (huhhh?? alles me saime 100M napilt käima...):

That’s all for this week, bye! Meet you again in next show...

© 1996 Peeter Marvet / Goodwin
Kõik mainitud kaubamärgid kuuluvad vastavatele omanikele.